BG
BG EN
# Меню

Защо детето ми трябва да играе навън?

Защо детето ми трябва да играе навън?

В денят на един от най-хубавите български празници, решихме да споделим статия за ползите за децата от игрите навън.

 

Развитието на децата е една от най-важните задачи за всеки родител и учител. Интелектуалните занимания, логически игри и целенасочена работа са от изключителна значимост за развитието на децата. Последното обаче трябва да е съчетано и с ползотворно време прекарано навън, тъй като връзката с природата и външният свят е също в основата на изграждането на пълноценна връзка със света около нас.

 

По статистика децата днес прекарват около 30 минути средно на ден в игри на открито. Останалото време се губи в т.нар. екранно време, което може да изиграе пагубна роля за развитието на детския мозък.

 

 

Днес предлагаме няколко основни ползи от игрите навън.

 

 

  1. Подобрени двигателни умения

 

Двигателните умения, като координация, баланс и ловкост е доказано, че се развиват много по-добре във външна среда в съпоставка с игрите на закрито. В днешно време е много по-лесно да се осигури това пространство за игра дори в домашни условия. Люлеенето на люлка в двора или градината например отпуска и действа релаксиращо върху нервната система. Скачането на батут подобрява устойчивостта на мускулите на корема и гърба, изчиства токсините, подобрява костната плътност, повишава общата координация на тялото, намалява стреса и засилва метаболизма.

 

  1. Индекс на телесната маса

 

Основен проблем на съвременните деца е затлъстяването. Статистика от 2018 година показва, че България се нарежда на едно от първите места по процент на деца със затлъстяване. Организма на детето има възможността да се адаптира и справи бързо с различните неразположения, но понякога е и необходима и малка помощ от приятел. Бъдете приятели на собствените си деца и се постарайте да им осигурите максимално ползи от престоя на открито. Разбира се в днешно време всички са предпазливи и безразборното комуникиране с деца от квартала е ограничено. Ако имате двор, градина или добре обезопасена външна тераса винаги може да се намери алтернативен подход. Съоръженията за открито , които предлагат, няколко функции в едно, като люлка, пързалка и логическа игра например са отличен метод да се съчетае полезното с приятното.

 

 

  1. Мускулна сила

Дали сте се замисляли, че при едно така елементарно на пръв поглед залюляване  на люлката в двора, детето ангажира почти всички мускули на тялото и логиката. Докато детето се държи, оттласква и люлее се включва работата на мускулите и едновременно с това се развива логическото мислене.

 

 

  1. Подобрено здравословно състояния

Почти всеки сам би се досетил, че повече време на чист въздух, природа и слънце е еквивалент за добро здраве. Децата са характерни с това, че бързо губят интерес. Постоянната игра на топка би омръзнала на малчугана, но в днешно време всеки родител има разширен достъп до разнообразие от стоки и продукти. Тротинетки, велосипеди, скейт бордове – с добро желание детето може да получи разнообразие от различни дейности ежедневно. А ако все пак сте заети и нямате време за разходки или игри всеки ден, осигуряването на една единствена градинска люлка или дори шезлонг на терасата е добро начало за създаване на навици и отношение на децата към слънцето, хубавото време и чистият въздух.

 

Елементо предлага разнообразие от мебели за градина, двор и терасата. Ако се нуждаете от съвет нашите консултанти са на линия за въпроси и съвети.

Морски стил в интериора

1 март 2022 През последните няколко години, именно обзавеждането на градски апартаменти в морски стил се превърна в основен тренд. И това не е случайно. Според психолози морската тематика разсейва меланхолията, осигурява чудесна предпоставка за пълноценна почивка от натовареното ежедневие.

Fast furniture

3 февруари 2022

Съвети за декориране на нов дом

4 януари 2022 Ако и вие имате креативен подход, който искате да приложите самостоятелно не забравяйте за някои основни правила, които трябва да следвате при обзавеждането на дома.

Hello January!

1 януари 2022