Морски стил в интериора

Морски стил в интериора

20 ноември 2021

Много от нас мечтаят, за ваканция на  морето и свързват това преживяване с положителни емоции, дни на спокойствие и безгрижен релакс.

 

През последните няколко години, именно обзавеждането на градски апартаменти в морски стил се превърна в основен тренд. И това не е случайно. Според психолози морската тематика разсейва меланхолията, осигурява чудесна предпоставка за пълноценна почивка от натовареното ежедневие.

 

Не е задължително да планирате екскурзия до морето на всеки два месеца. Работещ вариант е да пренесете морето у дома и зареждате положителни емоции ежедневно.

 

Основните цветове при морския интериор са син,  бял и жълт.

 

Синият цвят в светъл тон спомага за освобождаване от стреса, жълтото се асоциира със слънцето и носи жизнерадостност, топлина и лекота. Белият цвят символизира чистота  и се счита за най-чистия и пълен цвят. От друга страна всички тези цветове имам свойството да разширяват оптически ограничените пространства и се явяват отличен избор за компактни градски апартаменти.

 

Разбира съчетанието на цветовете трябва да върви ръка за ръка с избора на правилни материи и дамаски. Морето е част от природата и всичко натурално ще взаимодейства отлично в морския интериор. Изборът на лен, чист памук,  леки и меки дамаски са за предпочитане пред тежкото кадифе, тафта и т.н.

 

Подовете е добре да бъдат покрити с естествен камък или дърво.

 

Разбира се и елементите в декорацията са от важно значение. Всичко напомнящо морето би се вписало добре, но е препоръчително да не се получава претрупване на различни елементи. Баланса в подбора на аксесоари е ключов. Винаги съветваме декорацията да бъде последната стъпка и елементите да се подбират прецизно без бързане.

 

Осветлението трябва да е непретенциозно с изчистени форми и да не се явява, като основен акцент.

 

Разбира се трите основни цвята – син, жълт и бял могат да бъдат допълнени с меки пастелни и сиви нюанси.

 

За предпочитане е да се избере център на помещението, който да се явява основен акцент в интериора. Не е необходимо да боядисвате всички стени в жълто например. Ако обзавеждаме дневна , фокуса може да бъде меката мебел. Не случайно се счита, че дивана е сърцето на всекидневната. Той е основна и централна мебел, която взаимодейства с възприятието на останала част от помещението.  Жълт диван или светлосин диван например биха се вписали отлично в интериора.

 

Ако изберем дивана, като цветови акцент, тогава при планиране на останалото помещение трябва да спазваме правилото от горе надолу.

 

Направете си таблица. Сложете дивана на предна позиция, изберете цвета. Ако сте избрали жълт цвят, то всеки следващ нюанс в помещението трябва да отстъпва по интензивност. Холната секция може да е в бяла, пода светло кафяв, пердетата сиви или в пастелен беж.

 

Препоръчително е цвета на стените да взаимодейства с този на щорите или пердетата. По този начин в малките помещение ще се създаде оптически преливане на цвета, прозореца няма да стои, като отделен елемент в стаята и това от своя страна ще хармонизира визията и разшири оптически пространството.

 

След като сме се справили със задачата да създадем балансиран интериор  носещ усещане на спокойствие, баланс и уют може да преминем към избора на декорация.

 

Тук може да действате със замах, тъй като интериорните елементи винаги могат да бъдат подновявани или допълвани. Добра идея би било да си поиграете с цветовете и постигнете акцент. Имайте в предвид, че малкият акцент, няма да засенчи дивана, а ще освежи и допълни интериора.


Ако и вие имате креативен подход, който искате да приложите самостоятелно не забравяйте за някои основни правила, които трябва да следвате при обзавеждането на дома.

прочети още